Lemnul utilizat

Lemnul utilizat este molid din muntii Carpati si el este ales cu grija.

Aceasta regiune cu conditii foarte riguroase ii confera lemnului o calitate foarte buna.

In structura el prezinta cercuri stranse si omogene ceea ce ii da o excelenta rezistenta mecanica si termica pe o perioada lunga si nu necesita multa intretinere.

Tot lemnul cu defecte este eliminat (noduri cazatoare, lemn bolnav etc.) chiar de la gater.

Nivelul de umiditate al lemnului inainte de prelucrare este de 16 +/- 2 %.


Molidul are greutatea specifica intre 430 si 470 kg/m³ la o umiditate de 16%, adica de 5 ori mai putin decat betonul si de 17 ori mai putin decat otelul. O casa cu doua etaje de 100 m² la sol, construita din materiale clasice (beton, caramida etc) cantareste 200 tone, fata de 70 de tone realizata din structura din lemn. Rezistenta lemnului in raport cu greutatea sa, il face foarte atractiv pentru constructiile lejere. Lemnul amortizeaza socurile.

Lemnul este foarte rezistent la compresiune si tractiune pe sensul lui longitudinal si destul de rezistent la flexiune transversala (mai ales cel lamelar lipit). Dar el nu se rupe, el se pliaza daca sectiunea piesei supusa la flexiune este insuficienta. La compresiune problema flambajului legata cu supletea lemnului trebuie rezolvata printr-un raport inaltime-latime relativ mic.

Rezistenta lemnului la compresiune este ridicata - trebuie o sarcina de 10 tone pentru a strivi un cub de lemn cu latura de 5 cm.

Pentru constructii folosim urmatoarele tipuri de lemn:

  • Lemn masiv
  • Lemn masiv lamelar-lipit
  • Lemn compozit
  • Panouri OSB

LEMN MASIV

Aceste elemente sunt obtinute din busteni sau din piese de lemn de mari dimensiuni.

Taierile structurale sunt piese din lemn care intra in constitutia unei opere si care au ca functie principala rezistenta


LEMN MASIV LAMELAR-LIPIT

Lemnul masiv lamelar contra-lipit este obtinut prin lipirea de-a lungul, a doua sau mai multe lamele din lemn masiv cu grosimi si sectiuni unitare. Aceasta permite cresterea inaltimii si latimii pieselor din lemn. Adezivul este un produs conform cu normele DIN EN 204 grup D4 (foarte rezistent la apa). Datorita acestei tehnici, piesele din lemn sunt stabile in timp, nu se fisureaza si nu isi modifica forma.


LEMN COMPOZIT

Lemnul compozit este constituit dintr-o lamela izolatoare termic dispusa intre doua lamele din lemn masiv. Utilizam ca izolant polistirenul extrudat de inalta densitate.


PANOURI OSB

Acest panou se constituie din lamele mari orientate si unite intre ele intr-un colaj organic. Lamelele din straturile externe sunt dispuse paralel cu lungimea panoului. Lamelele din stratul intern pot fi orientate aleator sau alineate, in general perpendicular directiei lamelelor externe.

Apelativul OSB este de origine anglo-saxona insemnand Oriented Strand Board.

Panourile OSB sunt impartite in:

  • OSB 1 - panou pentru utilizare generala in mediu uscat
  • OSB 2 - panou de lucru utilizat in mediu uscat
  • OSB 3 - panou de lucru utilizat in mediu umed
  • OSB 4 - panou de lucru sub constrangere ridicata in mediu umed.