Rezistenta la cutremur

Cand se vorbeste despre o structura antiseismica se intelege o structura care sa reziste atat la incarcarile statice conventionale cat si la fortele generate in timpul cutremurelor. In mod intuitiv, in timpul unui cutremur, o constructie antiseismica ar trebui sa se "deformeze" cu efecte care sunt in totalitate "reversibile".

O structura rigida prezinta riscul de a provoca daune grave, pana la punctul de colaps real. Deci, o constructie cu cat este mai lejera cu atat este mai rezistenta la cutremur.
Constructiile de lemn sunt foarte rezistente la cutremur datorita calitatilor materialului din care sunt realizate: ductilitate, robustete, elasticitate.
Casele realizate din lemn spre deosebire de casele realizate din alte materiale sunt mult mai sigure dintr-un singur motiv:
puterea declansata de un cutremur echivaleaza cu forta exercitata de undele seismice asupra maselor constructiilor, forta proportionala cu masele.
De exemplu, cimentul are o rezistenta comparabila cu cea a lemnului dar o greutate de 4 ori mai mare decat acesta. Din acest motiv, in situatii de risc seismic lemnul, fiind un material mai lejer si mai ductil prezinta mai multe calitati antiseismice.
Cateva din trasaturile cheie ale constructiilor rezistente la cutremur includ:
- pereti prinsi bine in fundatie
- rezistenta laterala in peretii portanti
- imbinarea corecta a celorlalte elemente din structura
- stalpi exteriori puternici.

Casele prefabricate din lemn satisfac din plin normativa antiseismica. Categoric, rolul de baza il au fundatiile care trebuie sa permita "amortizarea" fortelor exterioare, dispersandu-le in teren, ca si cand constructia ar fi realizata pe o "pluta".

Caracteristicele materialelor sistemului LogHouse sau BlockHaus, garanteza rezistenta la eventualele cutremure pana la magnitudinea de 6.1 grade fara nici o dauna. La pragul de magnitudine 7, peretii pot suferi daune in punctele de contact cu baza (placa de beton) ... dar casa este putin probabil sa se prabuseasca, in consecinta si ocupantii acesteia sunt in siguranta.

Dupa cutremur, daunele vor fi, oricum, mai mici decat cele cauzate la o casa traditionala antiseismica: podelele, care vor fi cel mai puternic afectate se pot reface, structura, daca este deteriorata se poate demonta si remonta sau repara in punctele afectate.

Teste antiseismice

Rezistenta la cutremur